資料

学術論文【栄養素別】

参考になる学術論文を栄養素別にご紹介

ベータカロテン

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「血中カロテノイドと胃がん罹患との関係について」

ビタミンE

G.Nagel, et al. Allergy 2003
The influence of the dietary intake of fatty acids and antioxidants on hay fever in adults.
「成人の花粉症における、脂肪酸と抗酸化物質摂取の影響」

Marianne J. Engelhart, et al. the Journal of the American Medial Association 2002
Dietary Intake of Antioxidants and Risk of Alzheimer Disease
「食事性抗酸化物摂取とアルツハイマー病リスク」

Eric A. Klein, et al. Journal of American Medical Association 2011
Vitamin E and the Risk of Prostate Cancer
「ビタミンEと前立腺がんリスクについて」

ビタミンD

Halcyon C. Skinner, et al. Cancer Epidemiology Biomarkers Prev. 2006
Vitamin D Intake and the Risk for Pancreatic Cancer in Two Cohort Studies
「2つのコホート研究による、ビタミンD摂取とすい臓がんについて」

Pamela Mahon, et al. Journal of Bone and Mineral Research 2010
Low Maternal Vitamin D Status and Fetal Bone Development
「妊婦の低血漿ビタミンD濃度と胎児の骨成長について」

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「ビタミンDと大腸が罹患との関係について」

SJ Whiting, et al. The American Journal of Clinical Nutrition 2011
The Vitamin D status of Canadians relative to the 2011 Dietary Reference Intakes: an examination in children and adults with and without supplement use
「カナダ人のビタミンD摂取と2011年度栄養摂取基準との比較:子ども、成人におけるサプリメント摂取有無での実験」

Carol L. Wagner, et al. Breastfeeding Medicine 2006
High-Dose Vitamin D3 Supplementation in a Cohort of Breastfeeding Mothers and Their Infants: A 6-Month Follow-Up Pilot Study
「授乳婦とその新生児におけるビタミンD3サプリメント高摂取コホート研究:6ヶ月フォローアップ試験」

ビタミンC

Marianne J. Engelhart, et al. the Journal of the American Medial Association 2002
Dietary Intake of Antioxidants and Risk of Alzheimer Disease
「食事性抗酸化物摂取とアルツハイマー病リスク」

ビタミンB6

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「葉酸・ビタミンB6・ビタミンB12摂取と虚血性心疾患発症との関連について」

ビタミンB12

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「葉酸・ビタミンB6・ビタミンB12摂取と虚血性心疾患発症との関連について」

葉酸

Lonneke ML De Lau, et al. American Journal of Clinical Nutrition 2007
Plasma folate concentration and cognitive performance: Rotterdam Scan Study.
「血漿葉酸濃度と認知能力:ロッテルダムスキャンスタディ」

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「葉酸・ビタミンB6・ビタミンB12摂取と虚血性心疾患発症との関連について」

Erik Bjorn-Rasmussen, et al. The Journal of Clinical Investigation 1974
Food Iron Absorption in Man: Applications of the two-pool extrinsic tag method to measure heme and nonheme iron absorption from the whole diet.
「ヒトの食物由来鉄分の吸収について」

L. Hallberg, et al. Scand, J. Gastroent. 1979
Dietary Heme Iron Absorption: A discussion of Possible Mechanisms for the Absorption-Promoting Effect of Meat and for the Regulation of Iron Absorption.
「食物性ヘム鉄の吸収」

亜鉛

Alejandro Gonzalez, et al. Nutrition and Cancer 2009
Zinc Intake From Supplements and Diet and Prostate Cancer
「亜鉛サプリメント摂取と前立腺がん」

食物繊維

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「食物繊維摂取と循環器病発症リスクとの関係について」

EPA (エイコサペンタエン酸)

G.Nagel, et al. Allergy 2003
The influence of the dietary intake of fatty acids and antioxidants on hay fever in adults.
「成人の花粉症における、脂肪酸と抗酸化物質摂取の影響」

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「魚介類摂取と糖尿病との関連について」

DHA (ドコサヘキサエン酸)

国立がんセンター研究センター がん予防・検診研究センター予防研究部
「魚介類摂取と糖尿病との関連について」

イチョウ葉

田中忍ら YAKUGAKU ZASSHI 2004
Effects of the Flavonoid Fraction from Ginkgo biloba Extract on the Postprandial Blood Glucose Elevation in Rats
「ラットにおける食後の血糖上昇に及ぼすイチョウ葉由来フラボノイドフラクションの抑制作用」

窪田洋子ら Japanese Society of Food Chemistry 2000
Effects of Ginkgo biloba Extract on the Cardiovascular Systems of Rats
「ラット循環機能に及ぼすイチョウ葉エキスの影響」

コエンザイムQ10

Weiwen Chai, et al.
Plasma Coenzyme Q10 Levels and Postmenopausal Breast Cancer Risk: The Multiethnic Cohort Study
「血漿中コエンザイムレベルと閉経後乳がんリスク:多民族コホート研究」